Arbejde hjemmefra

Fordele og ulemper ved hjemmearbejdsdage

Det er blevet meget almindeligt at tilbyde de ansatte muligheden for at arbejde hjemmefra og der er ingen tvivl om, at mange nyder godt af denne mulighed. I denne artikel vil vi se nærmere på både de gode og mindre gode ting ved dette.

Fordele

Det har længe været en mulighed at arbejde hjemmefra for mange, men især under coronapandemien opdagede virksomhederne hvordan det kan lade sig gøre at udføre opgaver fra hjemmekontoret. Møder blev afholdt via Zoom, Teamviewer, Facetime og andre lignende programmer, hvilket ville sige, at disse kunne gennemføres selv om alle sad hjemme. Derfor har mange virksomheder også efterfølgende benyttet sig af dette og derved sparet en masse transporttid. Det betyder større fleksibilitet og frihed for de ansatte idet de i større omfang kan arbejde hjemmefra. De kan passe familie og husarbejde ind i mellem møder og arbejdsopgaver og i princippet selv bestemme hvornår på døgnet opgaverne bliver udført. For mange ansatte betyder det mindre stress og dårlig samvittighed overfor familien når timerne på arbejde ellers ville gå ud over det derhjemme. Virksomhederne har også erfaret, at nogen ansatte får mere fra hånden når de sidder i fred og ikke bliver forstyrret af kolleger, der dumper ind på kontoret med spørgsmål og nye opgaver. 

Ulemper

At arbejde hjemme uden opsyn betyder at man skal kunne administrere sin tid selv, og selv om man lige sætter en vask over eller henter børnene, skal man jo stadig passe sit arbejde. Der kan nemt gå for meget hygge og pauser i den hvis ikke man besidder den nødvendige disciplin. Ikke alle trives ved at sidde alene og har brug for kollegernes selskab. Hvis ikke både virksomheden og den ansatte selv er opmærksom på dette, kan det ende med en følelse af ensomhed, frustration og en depressiv tilstand. Under pandemien oplevede utrolig mange dette og i kølvandet kom et øget alkoholindtag. Denne form for trøst og selvmedicinering kan meget nemt føre til en decideret alkoholafhængighedog flere fik brug for alkoholbehandling

Tilbyd muligheden for hjemmearbejde

Når det er nævnt, er det stadig en god idé at tilbyde de ansatte muligheden for hjemmearbejdsdage. Men man bør lave en aftale, som gør det til en fordel for den ansatte. Trivsel bør være nøgleordet her og for de fleste vil en kombination være det bedste, så man bevarer det kollegiale forhold og sammenhold på arbejdspladsen. For at fremme dette er fremmøde på kontoret nødvendigt. Online møder, mails og telefonopkald kan aldrig erstatte fælles frokost og samtaler over en kop kaffe.